Funcions dels nutrients
Podem classificar els nutrients segons la seva funció, que pot ser:
Mitjançant el catabolisme dels nutrients s’allibera
energia que serà utilitzada per realitzar les funcions vitals. Els nutrients
que tenen aquesta funció són:
• Hidrats de carboni. Aporten 4 kcal per cada gram metabolitzat.
• Lípids. Aporten 9 kcal per cada gram que es metabolitza.
• Proteïnes. Quan s’utilitzen per aquesta funció, aporten 4 kcal per cada
gram metabolitzat.
La unitat de mesura de l’energia en nutrició és la kilocaloria (kcal), que
equival a mil calories i suposa l’energia necessària per elevar un grau
centígrad la temperatura d’un litre d’aigua.
2. Funció reguladora.
Consisteix en mediar o facilitar els processos metabòlics
que tenen lloc en l’organisme. Els nutrients amb aquesta funció
són les vitamines i els minerals.
3. Funció plàstica.
Es tracta de renovar i construir nous teixits.
Els
nutrients que tenen una funció plàstica són les proteïnes.
Per esbrinar la quantitat de nutrients que conté cada aliment, cal consultar
les taules de composició d’aliments, que ens indiquen els grams de
cada nutrient contingut per cada 100 g d’aquest aliment.
Ara podem veure els conceptes d’alimentació i nutrició:
– Alimentació.
Es defineix com la forma d’obtenir i preparar els aliments
per a la seva posterior ingestió. L’alimentació pot ser oral, enteral i
parenteral. L’alimentació oral es caracteritza perquè és voluntària i conscient.
– Dieta.
És el conjunt d’aliments que cada persona consumeix en una fracció
de temps. Existeixen múltiples tipus de dietes en funció de l’alimentació
i de l’estat de salut o malaltia de l’individu.
– Nutrició.
El concepte nutrició, des d’un punt de vista estrictament fisiològic,
es refereix al conjunt de processos que pateixen els aliments en
l’organisme des de la seva ingestió, digestió, absorció (pas a la sang), distribució
per l’organisme i metabolisme fins a la seva eliminació.
Comentarios
Publicar un comentario